Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Mit is ünnepelünk augusztus 20-án? Featured

Rate this item
(0 votes)

Kevés ünnep van, amelynek annyi elnevezése alakult volna ki, mint augusztus 20-nak: Magyarország nemzeti és állami ünnepe, Szent István király ünnepe, államalapítás ünnepe, az Új Kenyér ünnepe, 1949 és 1989 között a Magyar Népköztársaság Alkotmányának hivatalos állami ünnepe...
Lássuk hát, mi rejlik eme nevezetes nap kialakulásának hátterében, melyről sokaknak csupán a "nagy éves tűzijáték" jut eszébe
.

Augusztus 20-a első királyunk temetésének, majd szentté avatásának emlékét őrzi. A magyar egyház ezt a napot iktatta a naptárba István névünnepeként.

A szent király országos törvénynapját minden évben augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján, azaz Mária halálának, elszenderülésének és mennybevételének ünnepén tartotta Székesfehérváron.
Élete végén a beteg király ezon a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s misztikus véletlenként 1038-ban ő maga is augusztus 15-én halt meg.

Az ünnepi dátumot Szent László király tette át augusztus 20-ra, mert 1083-ban ezen a napon, VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emeltette I. István relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.

A kommunista rendszer számára az ünnep vallási és nemzeti tartalma miatt nem volt vállalható, de teljes megszüntetését vagy jelentéktelenné süllyesztését sem látta célszerűnek, és ahogy az a tisztán vallási ünnepek egy részével történt, inkább tartalmilag újította azt meg. Először az új kenyér ünnepének nevezték el augusztus 20-át, majd az új alkotmány hatályba lépését, mint új - szocialista - államalapítást, 1949. augusztus 20-ra időzítették. Ezután 1949-1989 között augusztus 20-át az alkotmány napjaként ünnepelték. 1950-ben az Elnöki Tanács törvényerejű rendelete a Népköztársaság ünnepévé is nyilvánította.

Szent István ünnepének igazi rehabilitációja 1991-ben történt meg: az első szabad választáson létrejött Országgyűlés 1991. március 5-i döntése a nemzeti ünnepek - március 15., augusztus 20., október 23. - közül Szent István napját emelte a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe rangjára.


Forrás: Képes Krónika

Forrás: wikipedia.hu, onkormanyzat.szekesfehervar.hu

 

Last modified on Monday, 27 August 2012 13:50

Hírek

Régi képek, emlékek

Az iskola
Épül a lego-ház
Épül a lakótelep
Elkészült a lakótelep
Áll a szobor
Lakótelep a világ végén
Már állnak a házak
Föld út
Régi újhegyi kép
Még nincs kész

Óhegy

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia