Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

A hétvégén fellendült a turizmus Kőbányán

Rate this item
(0 votes)

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából a kerületben több olyan különleges helyszín nyílt meg a látogatók előtt, amely sok ezer embert vonzott Kőbányára. Nagy siker volt a különleges, keleties hangulatot árasztó 144 éves Ihász utcai víztározó. Ide folyamatosan érkeztek Budapest minden részéből azok az emberek, akik látni szerették volna azt az épületet, amelyben az év többi napján 11 ezer köbméternyi víz hömpölyög.

A hétvégén a kerület egyik legszebb és legrégibb műemléke, a Conti-kápolna is nyitott kapuval várta az érdeklődőket. A kápolnát az olasz származású Conti Antal Lipót kőfaragómester és felesége, Drenker Krisztina építette 1739-1740-ben annak emlékére, hogy családjuk az akkor tomboló kolerajárványtól megmenekült.

A Kőbányai Pincerendszerben a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. munkatársai kalauzolták a csoportok résztvevőit, akik megismerkedhettek Magyarország egyik legnagyobb, összefüggő pincerendszerével. A komplexum ma ismert hossza több mint 32 kilométer, amely mintegy 180 ezer négyzetméter alapterületen, fésűs elrendezésű járatrendszerben terül el a lábunk alatt.

A 112 éves Szent László Templomban toronyjárás és művészettörténeti előadás várta a látogatókat. A plébániatemplom Kőbánya egyik legjelentősebb műemléke, amely épületben kiemelkedő kulturális, közösségi és hitéleti tevékenység is zajlik. A templom 1894 és 1899 között épült Lechner Ödön tervei alapján. Akik megmászták a templom lépcsőit megnézhették, hogy mit látnak a galambok, amikor a kőbányai házak felett repülnek.

A fenti nevezetességeken túl volt még autóbuszos városnézés is Kőbányán, mint ahogy a Helytörténeti Gyűjtemény is rendkívüli nyitva tartással várta látogatóit. A gyűjtemény a kerület olyan információ-raktára, ahol a Kőbánya múltjáról felhalmozott ismeretekhez minden érdeklődő hozzáférhet. Az intézmény egyszerre tudásbázis és a Kőbányát szeretők számára agora, olyan találkozási pont, ahol egy jót lehet beszélgetni a régi Kőbányáról, ki-ki szabadidejét kellemesen eltöltheti.

A mindennapok rohanásában nem is gondolná az ember, hogy ennyi turisztikai szempontból is érdekes különlegesség van kerületünkben. A hétvégén sok ezer turista tapasztalhatta meg, hogy Kőbánya sokkal több, szebb, összetett és izgalmasabb annál, mint amit a forgalmas közlekedési csomópontok környékére vetett futó pillantások alapján feltételezni lehet.

Hírek

Régi képek, emlékek

A Gergely-bánya
Régi újhegyi kép
Az iskola
A Mély tó
Árkok és házak
Zajlik a munka
Épül a Mély tó
Elkészült a lakótelep
Látkép
Még nincs kész

Óhegy

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia