Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Biztatásra váró tekintetek, bátorító mosolyok Featured

Rate this item
(0 votes)

Még egy kis gyakorlás, hangolás, az utolsó jó tanácsok, azután nyílik az ajtó, s a versenyző és felkészítő tanára a koncertteremben izgatottan várakozó szülők, barátok, zenetanárok, vetélytársak alkotta közönség és a szigorú zsűritagok elé lép. A következő pillanatban megszólal a klarinét, s az ifjú muzsikus számára az összes párhuzamos univerzum megszűnik létezni. Játéka minket, hallgatókat is magával repít a zene birodalmába. Páratlan élmény együtt szárnyalni, mígnem egyszer csak „elfogynak” a hangjegyek, és visszahuppanunk a valóságba.A produkciót dübörgő, esetleg udvarias taps fogadja – kinek-kinek érdeme szerint jár az elismerés. A zsűritagok összesúgnak, de a versenyző ezt már nem láthatja. A folyosón áll, körülötte mosolygó emberek – az övéi – zsibonganak-rajzanak, mint a felbolydult méhkas:

Ügyes voltál!

Bravó!

Ez igen!

Fantasztikus!

vagy:

Semmi baj! Legközelebb megmutatod, mit tudsz!

Ne lógasd az orrod! Az a fontos, hogy fújtál egyet, mi pedig örömmel hallgattuk!

Az öltözőben mindenki gratulál, de a játékos-versenyző már azon töpreng, vajon úgy szólt-e a klarinét, ahogyan ő szerette volna. Erre a kérdésre egyedül ő adhat őszinte választ. Ha nagyszerűen játszott, határtalanul boldog. Ha „csak” 80%-ot fújt, végiggondolja, hogyan legyen legközelebb, s már megy is drukkolni a többieknek.

Hiszen a verseny folytatódik. A vetélkedés, melynek hivatalos neve: a XII. Országos Klarinétverseny Budapesti Területi Válogatója s amely a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Kőbányai Alapfokú Művészeti Iskolában zajlott le november 20-án.

17 iskola 47 növendéke 4 korcsoportban versengett, hogy ott lehessen majd az országos döntőben. Ebben a reményben lépett pódiumra a Kroó György AMI két rendkívül tehetséges, Kovalik-Csüllög Erika tanárnő által nagyszerűen felkészített klarinétosa, a 12 éves, I. korcsoportos Kovács Árpád Csaba és a nála 5 évvel idősebb, IV. korcsoportban induló Kapusi Réka. Kovács Árpi produkcióját arany, Kapusi Réka játékát ezüst fokozattal jutalmazta a zsűri, melynek tagjai ily módon elismerték a két diákot zongorán kísérő Kovács Bernadett tanárnő kiváló teljesítményét is. A sikeres növendékek mestere, Kovalik-Csüllög Erika tanárnő igen magas színvonalú, odaadó munkájáért tanári különdíjban részesült.

 

 

A verseny véget ért ugyan, a valódi izgalmak azonban csak most kezdődnek, hiszen valamennyi területi válogató eredményének ismeretében hozzák majd nyilvánosságra az országos döntő résztvevőinek névsorát.

Addig is ki-ki visszatér a próbaterembe, hogy tanára útmutatása mellett „fújja” tovább.

Mert zenélni jó!

Makray Györgyi

 

Last modified on Thursday, 17 January 2013 17:10

Hírek

Régi képek, emlékek

Dolgos kezek
Minden a helyére kerül
Dolgozik a daru
Az iskola
Régi újhegyi kép
Épül a lakótelep
Árkok és házak
Lakótelep a világ végén
Épül a Mély tó
Zajlik a munka

Óhegy

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia