Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Több száz kőbányai ovis tanulhat ingyenesen úszni

Rate this item
(1 Vote)

A kormány „Minden gyermek tanuljon meg úszni! – Ússz egy hosszt!” programjának keretében több száz kőbányai óvodást tanítanak ingyenesen a Kőbánya Sport Club (KSC) legnagyobbjai a Kőér utcai uszodában. A Magyar Úszószövetség által megálmodott országos programban az elért eredményei alapján a KSC jelentős állami támogatáshoz jutott, több tízmillió forintot fordíthat oktatásra, utánpótlás nevelésre.

Nagy volt az izgalom a kőbányai óvodások körében, amikor zsibongva leszálltak a buszról az uszoda előtt. A Gesztenye Óvoda apróságaival indult el október közepén az a program, amely a kormány támogatásával, a KSC és a Kőbányai Önkormányzat összefogásával több száz kőbányai kisgyermeknek biztosít ingyenes úszásoktatási lehetőséget.

 

A Gesztenye Óvoda apróságai Turi Gyögy mesteredzővel, dr. György István országgyűlési képviselővel, Radványi Gábor alpolgármesterrel és Güttler Károly olimpikonnal

A kormány által támogatott programnak köszönhetően ingyenesen tanulhatnak meg a gyerekek úszni, vagy fejleszthetik meglévő tudásukat. Így azok az óvodások is elsajátíthatják e vízi mozgásforma alapjait, akiket szüleik anyagi vagy más okokból nem tudnak megtaníttatni erre a mindenkinek szükséges, bizonyos esetekben életmentő sportra.

Az óvodák 20-25 főből álló, nagy- illetve középső csoportos óvodást visznek úszásoktatásra, akiket a KSC busszal szállít a Kőér utcai uszodába. A többek között Egerszegi Krisztina és Cseh László felkészülésének is helyet adó sportuszodában a gyerekek minden héten találkozhatnak a munkában részt vevő Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Güttler Károllyal és Turi György mesteredzővel is – tudtuk meg dr. György Istvántól, Kőbánya országgyűlési képviselőjétől, főpolgármester-helyettestől, aki Radványi Gábor alpolgármesterrel együtt osztozott a kicsik örömében. Az újabb együttműködés gyümölcse lesz, hogy a 2020-ig tervezett program segítségével Kőbányán gyakorlatilag minden kisgyermek megtanulhat úszni. Radványi Gábor alpolgármestertől megtudtuk, hogy a Kőbányai Önkormányzat eddig is rendszeresen támogatta a KSC működését, most azonban az állami támogatásból szervezett programnak köszönhetően a sportklub ad a kerületnek, a kisgyerekek oktatásával.

 

- Nagyon örülök annak, hogy az úszószövetségben odaítélték ezt a támogatást, és külön öröm számomra, hogy ismét Kőbánya lehet egy remek program zászlóvivője: itt indult el ugyanis az országban elsőként a program segítségével a nívós és ingyenes úszásoktatás. Mindez a KSC elismerése is egyben, ahol ma az ország messze legeredményesebb úszóműhelye működik. Azon az önmagában is nagyon komoly jelentőségű lehetőségen túl, hogy a kisgyermekek megtanulhatnak úszni, további, a társadalom egészségi állapota kapcsán jövőbe mutató jelentősége is van ennek a döntésnek. Amerikai kutatásokból igazolt tény ugyanis, hogy egy forint ráfordítás a sportban két forint megtakarítást jelent az egészségügyben - mondta dr. György István.

 

- Az úszás az egészséges élet záloga. Ellenállóbbak és fegyelmezettebbek lesznek azok a gyerekek, akik úszni járnak, arról nem is beszélve, hogy ez az életmód egy kitörési lehetőséget is ad a tehetségeseknek, az utánpótlásnak – mondta Turi György. Ehhez a vezetőedző is mindent megtesz: az óvónők elmondása szerint a fogadtatás nagyszerű. Tőlük néhány kisgyermek korábban is járhatott úszni, de a buszbérleti díjak miatt nagyobb tömegben nem tudták megoldani az oktatást. Most viszont biztonságos, korszerű kisbusszal szállítják őket háztól házig, az oktatók kedvesek és a kellemes hangulatot igazolja, hogy a legfélősebb kisgyerekek sem sírdogáltak, nem féltek a víztől, amikor a „száraz” gyakorlatok után a medencében folyt az oktatás.

Cseh László trénerétől, Turi György vezetőedzőtől végül azt is megtudtuk, hogy a kormányprogram keretében az idei tanérvre biztosított 13 millió forintot jövőre megduplázzák, vagyis 26 millió forint szolgálja a kőbányai gyerekek úszásoktatását.

Forrás: Dr. György István honlapja

Last modified on Thursday, 17 October 2013 23:46

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a lego-ház
Épül a Mély tó
Még nincs kész
Lakótelep a világ végén
Átadó ünnepség
Épül a lakótelep
Épül és szépül
Látkép
Árkok és házak
Elkészült a lakótelep

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia