Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Új röntgengép parkkal bővül a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet

Rate this item
(2 votes)

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1.067.345.406 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült az „Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása” című pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A KEOP-5.6.0/E/15-20135-0043 „Energia megtakarítást célzó fejlesztés a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben a Radiológiai géppark modernizálásával” című projekt 100%-os mértékű európai uniós támogatásból valósul meg. A projekt célja, hogy a meglévő, elavult, nagy energiafogyasztású röntgen berendezéseink felét fejlett technológiájú, alacsonyabb energia felhasználású berendezésekre cseréljék.

A kórház, a kép forrása: Wikipédia

A  kórházban és rendelőintézeteiben összesen 29 db különböző felhasználású röntgen berendezés működik, három helyszínen, a kórház központi telephelyén, továbbá a X. és a XVII. kerületi szakrendelőkben. A berendezések kora 9 – 23 év közötti. A berendezések analóg technológiával dolgozó, nagy energiafogyasztású, nagy sugárdózist kibocsájtó berendezések. A berendezések közül 12 db cseréjét tervezik a jelen pályázatban, 7 db a központi telephelyen (Maglódi út 89-91.), 3 db a X. kerületi szakrendelőben (Kőbányai út 45.), és 2 db a XVII. kerületi szakrendelőben (Ferihegyi út 95.). A beszerzés során digitális röntgen berendezések (röntgen felvételező, röntgen felvételező-átvilágító, kórtermi mobil röntgen, sebészeti átvilágító/röntgen, mammográf) beszerzését, üzembe helyezését és használatát/használatának betanítását tervezik.

A berendezések 2014-ben 77 ezer esetben 146 ezer beavatkozásban működtek, és mintegy 8181 műtét elvégzésében segítettek (általános sebészet, mellkas, érsebészet, urológia, nőgyógyászat, nőgyógyászati kisműtő, császár, gége, gége/gyerek, szemészet).

Az eszközök energia felhasználása részben korukból adódóan magas. A tervezett csere eredményeként a hagyományos filmes eljárás alkalmazása megszűnik, a felvételek feldolgozása csak digitális lesz, ami járulékos energia megtakarítással jár, természetesen a fogyóanyag megtakarítás mellett.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

Forrás: Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet

Last modified on Wednesday, 09 December 2015 15:11

Hírek

Régi képek, emlékek

Áll a szobor
A Mély tó
Már állnak a házak
Épül a Mély tó
A Gergely-bánya
Zajlik az éptkezés
Föld út
Építik a tavat
Dolgos kezek
Az iskola

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia