Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

„Kerékpározz Kőbányán!”

Rate this item
(0 votes)

A Kőbányai Önkormányzat egy komplex pályázati projekt keretében a kerülteben 68 helyszínen 342 db kerékpártárolót helyezett ki. A tárolók ünnepélyes átadására 2010. szeptember 9-én, csütörtökön 10.00 órakor került sor a Rottenbiller parkban (KÖSZI előtt) lévő helyszínen.

Verbai Lajos polgármester átvágja a szalagot - katt a képre a nagyobb méretért!

A "Kerékpározz Kőbányán" című, a kerékpáros infrastruktúra-fejlesztését, közlekedésbiztonsági oktatást és kerékpározást népszerűsítő, az Európai Únió által társfinanszírozott projektről a következő informácuiókat lehet tudni:

A projekt

Budapest X. kerület Kőbánya Önkormányzata 2009-ben a Közép-magyarországi Operatív Program keretében meghirdetett „Fenntartható fogyasztás és életmód” pályázaton 42.723.761 forint támogatást nyert KMOP-3.3.4/B-2009-0002 azonosító számú, „Kerékpározz Kőbányán!” című projektjének megvalósítására. A program finanszírozása európai uniós (Európai Regionális Fejlesztési Alap), állami és önkormányzati forrásokból történik. A 2009. december 15. és 2010. december 31. között megvalósuló projekt három programelemet tartalmaz, melyek a következők:

- kerékpártárolók építése
- iskolai kerékpáros közlekedésbiztonsági oktatás
- kerékpározás népszerűsítése.

 

Katt a képre a nagyobb méretért!

 

Kerékpártároló-építés

Kőbánya Önkormányzata a projekt keretében 2010-ben 68 helyszínen összesen 684 kerékpár elhelyezésére biztosított lehetőséget a kerékpártárolók építésével. A helyszínek között megtalálhatók közintézmények éppúgy, mint például üzletek, gyógyszertárak. A kerület vezetése az elmúlt évek kerékpáros infrastruktúra-fejlesztéseit (kerékpárút-építések) folytatja a „Kerékpározz Kőbányán!” projekt keretében. Ezúttal az a cél, hogy az emberek kulturált körülmények között tudják biciklijüket az utcán hagyni mindennapi ügyeik intézése közben. Közvetett cél, hogy minél többen használják közlekedési eszközként a kerékpárt, és így Kőbánya kerékpárút-hálózatát is.

Katt a képre a nagyobb méretért!

Közlekedésbiztonsági oktatás - BicikliSuli

Az infrastruktúra-fejlesztést kiegészítette egy oktatási program is, melynek célja, hogy a gyerekek, mint leendő felhasználók már egészen fiatal korban megismerjék a kerékpárt, mint közlekedési eszközt, illetve hogy a bringázó fiatalok magabiztosan és biztonságosan tudjanak közlekedni. A program 13 általános iskolában és 7 középiskolában zajlott. A tanulók képzett oktatók segítségével sajátíthatták el a kerékpározás alapjait, és gyakorolhatták tudásukat később kis forgalmú utcákban is. Az érdeklődő gyerekek játékos foglalkozásokon vettek részt, ahol megtanulták a kerékpár magabiztos kezelésének alapjait, megismerték a KRESZ alapvető szabályait és különböző forgalmi szituációkat, melyekben nap, mint nap belekerülhetnek kerékpárral közlekedve.

Verbai Lajos polgármester Kovács Lajos alpolgármesterrel beszélget - katt a képre a nagyobb méretért!

Kerékpározás népszerűsítése - "BicikliSuli RoadShow"

A "Kerékpározz Kőbányán!" projekt talán leglátványosabb eseményei a BicikliSuli roadshow-k. 2008-ban a Streetball Fesztiválon és más helyi eseményeken a kőbányaiak már találkozhattak a kerékpáros ügyességi pályával, vagy a "Gizmó show"-val, vagyis amikor a gravitációt figyelmen kívül hagyva repkednek az ország legügyesebb bringásai, sokszor 4-5 méteres magasságban.

A március 27-i nyitóeseményt eddig további 5 kerékpáros családi nap követte, egyre nagyobb népszerűséggel. Ezeken a rendezvényeken a közlekedésbiztonsági ügyességi pálya mellett elsősegély-nyújtási ismeretekkel gazdagodhattak, valamint természetes és hulladékanyagok felhasználásával kézműves foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők.

Katt a képre a nagyobb méretért!

További események

Szeptember 22-én az autómentes napon és az októberi záróeseményen találkozhatnak még a gyerekek és a családok a BicikliSuli pályával és a kapcsolódó rendezvényekkel.

Kattintson a képre az eseményről készült fotógaléria megtekintéséhez!

Last modified on Thursday, 09 September 2010 13:32

Hírek

Régi képek, emlékek

Építik a tavat
Elkészült a lakótelep
Áll a szobor
Zajlik az éptkezés
Látkép
Épül a Mély tó
Átadó ünnepség
Folyik az építkezés
Föld út
Épül a lakótelep

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia