Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Itthon vagy – Kőbányán

Rate this item
(1 Vote)

Az "Itthon vagy – Magyarország, szeretlek” programsorozathoz Kőbánya két helyszínnel csatlakozott: Óhegyen és Újhegyen várták programok a kerületben élőket. 

Szeptember 28-án egész napon szüreti programnak adott helyet az a Csősztorony, amely a múlt század elejéig tartó kőbányai szőlőtermesztés legékesebb történelmi emléke a kerületben. Az épület nemhibába került be Kőbánya címerének középpontjába, vált kerületünk szimbólumává. 

 

A szüreti mulatság keretében megtartott programok révén bárki megismerkedhetett azokkal a különlegességekkel, mely a must, valamint a bor készítésének állomásait foglalja magában. A Csősztorony csapata, a Kőrösi Kulturális Központ szakemberei, valamint Verbai Lajos és Buzás Lajos elkötelezett kőbányai hagyományőrzők mindent megtettek, ami a szem és száj, illetve lélek és elme ingere. 

 

A gyermekek kézműves foglalkozások, játszóház és népzenei programok, míg a felnőttek helytörténeti előadások, gasztronómia élmények, a szőlővel kapcsolatos munkák megismerése (szemezés, darálás, mustkészítés stb.), a pincészetek bemutatkozása által ismerkedhettek a kerület történelmi hagyományaival.

 

Nem maradhatott el az ünnepélyes szőlőültetés és a szüreti felvonulás, amely során a gyerekek legnagyobb örömére igazi lovasszekérrel mehettek zenei kíséret mellett sétakocsikázni Óhegyen. A napot borvacsora, illetve késő estig tartó zene és mulatság zárta.

 

Az óhegyi szüret másnapján, azaz szeptember 29-én az újhegyi városrész volt a soros, ahol egy igen különleges helyszín, a Mélytó, illetve a "Bányató színpad" adott otthont a programoknak, valamint egy különleges élménynek, azaz az úszó máglya meggyújtásának.

 

A nap horgászversennyel indult, majd az Újhegyi Közösségi Házban lévő közösségek bemutatói, végül koncertek következtek. A tó sarkában lévő színpadon a Varnyú Country, a Kőbányai Zenestúdió növendékei, valamint a Tutta Forza Zenekar fiataljai zenéltek az újhegyi közönségnek. A napot este fél tízkor - nem mindennapi látványosságként - az úszó máglya meggyújtása zárta.

 

 Forrás: Joós Tamás, Kőbánya.info, Csősztorony Bisztró, Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központ

Last modified on Monday, 07 October 2013 09:42

Hírek

Régi képek, emlékek

Lakótelep a világ végén
Átadó ünnepség
Már állnak a házak
A Mély tó
Régi újhegyi kép
Föld út
Zajlik az éptkezés
Építik a tavat
Elkészült a lakótelep
Zajlik a munka

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia