Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Októberben kezdődik a 3-as villamos pályafelújításának első üteme

Rate this item
(1 Vote)

Régóta várt fejlesztés kezdődhet meg végre Kőbányán, október első felében ugyanis megkezdik a budapesti 3-as villamosvonal komplex felújítását, elsőként a Fehér úton indul a munka. A Mexikói úttól a Gubacsi útig teljes mértékben megújul az 3-as villamos vonala, a vágányok és a megállók felújítása után 2015-ben új, alacsonypadlós, korszerű villamosok állhatnak majd forgalomba – mondta dr. György István főpolgármester-helyettes.

Eredményesen zárult a 3-as villamos vonal a Mexikói  út és a Gubacsi út közötti szakaszának felújítására lebonyolított közbeszerzési eljárás, melynek eredményeképpen Fővárosi Önkormányzat megbízásából a BKK kivitelezési szerződést írt alá a nyertes A-HÍD Építő Zrt.-vel – adta hírül a városvezető. Mint mondta, a közel 11 milliárd forint értékű beruházás során a pálya és a megállóhelyek is átépülnek, újjáépül az áramellátó rendszer, és számos járulékos munkát végeznek el. Teljes pályafelújítás valósul meg a Mexikói út térségében és az Erzsébet királyné útján, a Fehér úton, az Élessaroknál és a Kőrösi Csoma Sándor úton. A Kápolna utcában új visszafordítási lehetőség létesül, a Bihari úton a jelenlegi egyvágányú villamos pályát kétvágányúvá alakítják át. A több mint 13 kilométernyi villamos pálya helyreállítását követően megszűnnek a jelenlegi, helyenként 10-30 km/órás sebességkorlátozások, így érezhetően csökken majd az utazási idő – sorolta a beruházás előnyeit György István, hangsúlyozva, hogy a jelenleginél jóval csendesebb és tartósabb pályaszerkezetet alakítanak ki.

A projekt költségének 93,92 százalékát EU-s támogatásból fedezik, az önrészt pedig a Fővárosi Önkormányzat biztosítja. A munkálatok tervezetten október első felében kezdődhetnek meg, elsőként az Örs vezér tere M+H és a Mázsa tér közötti szakaszon, majd 2014 nyarától a Mázsa tér és az Ecseri út M közötti szakaszon. A felújítás várhatóan 2014 év végéig fejeződik be.

A vonalon az összes megállóhelyet akadálymenetesítik, így a mozgásukban korlátozottak mellett a babakocsit toló kisgyermekes anyukák és az idősek közlekedését is nagyban megkönnyítik. A peronok kényelmes és biztonságos megközelítését új gyalogátkelőhelyek létesítésével, a Laky Adolf utcánál, a Szent László téren és a Kőbánya alsó vasútállomásnál pedig a megállóhelyek teljes átépítésével biztosítják majd – fogalmazott a főpolgármester helyettes, majd hozzátette: a megállókat utaskényelmi berendezések – padok, utasvárók – teszik majd kényelmessé. A Mexikói úton, az Örs vezér tere zuglói oldalán, a Szent László téren és a Kőbánya alsó vasútállomásnál emelt szintű peronlefedés, a többi megállóhelyen korszerű utasvárók létesülnek.

Budapesten elsőként az 3-as és az 1-es villamosvonalak megújuló szakaszain alakítanak ki füves vágányokat. Kőbányán az Ónodi utca és a Kápolna utca között automata locsolórendszerrel ellátott fűburkolattal látják el a villamospályát, ami nem csupán esztétikus, de a por és a zaj okozta kellemetlenségeket is enyhíti.

– Tarlós István  főpolgármester és az új városvezetés hivatalba lépése, illetve a BKK létrejötte óta több mint 100 milliárd forint értékben kötöttünk támogatási szerződést új közlekedésfejlesztési beruházásokra. Ezekből az új, az elmúlt két évben elnyert európai uniós forrásokból és vissza nem térítendő támogatásokból épül ki az 1-es villamos új szakasza, újul meg az 1-es és 3-as villamosok vonala, fejlesztjük a budai villamosközlekedést, veszünk új villamosokat és trolibuszokat, valósítjuk meg a Bubi projektet és dolgozunk a következő évek újabb fejlesztésein – emelte ki György István.

Forrás: Dr. György István honlapja

Last modified on Wednesday, 11 September 2013 13:16

Hírek

Régi képek, emlékek

Régi újhegyi kép
Régi kép
Épül és szépül
A Gergely-bánya
Részből egész
Zajlik az éptkezés
Dolgozik a daru
Átadó ünnepség
Építési terv
Épül a lego-ház

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia