Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

Rate this item
(0 votes)

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján a Kőbányai Önkormányzat is megemlékezett nemzetünk tragédiájáról, valamint kifejezte eltökéltségét az összetartozás ügye mellett. Az eseményre a Pongrác úti Föltámadott Krisztus templomban került sor, ahol a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Kőbányai Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek és tanárainak műsora tette emelkedetté a hangulatot. A „Nekem hazám” versmondó-verseny győztese, a Széchenyi Általános Iskolában tanuló Gráf Gyula szavalta el magával ragadó hevülettel József Attila „Nem, nem soha” című versét.

 

Ünnepi beszédet mondott Mádai István érseki tanácsos, aki kiemelte annak fontosságát, hogy merjünk hangot adni annak: összetartozunk! Az ünnepségnek helyet adó templomról elmondta, hogy 1925-ben épült „Menekültek nemzeti könyörgő temploma” néven. A névválasztás nem volt véletlen, mivel azt a trianoni tragédia áldozatai, a Felvidékről, Délvidékről, de főként Erdélyből érkezett menekültek építették fel társadalmi munkában. Beszéde végén arra kérte a megjelenteket, hogy mélyüljünk el érzelmeinkben.

 

Kovács Róbert polgármester Móricz Zsigmond 1926-ban a Pesti Napló karácsonyi számában megjelent "Öt seb!" című írását idézve kezdte megemlékezését. A magyarság a történelem folyamán öt krisztusi sebet kapott: Muhi, Mohács, Kismajtény, Világos és Trianon. Valóságos öt halálos szúrás, mindenik elég arra, hogy egy nemzet elvérezzen bele, hacsak az életereje nem olyan roppant szívós, hogy kiheverje. Krisztus életét azonban a hatodik oltotta ki, a lándzsaszúrás a bordák közt, a szívbe. Vigyázzon a magyarság, hogy ezt a hatodik szúrást meg ne érje. A polgármester beszéde során idézte Kövér László államfő 2012-ben elhangzott gondolatait is, amelyben kifejti, hogy a nemzeti összetartozás mi vagyunk, nem egy életidegen fogalom. Nem más, mint az egymás iránt érzett szeretetünk, ragaszkodásunk, hűségünk. A barátainkért, szomszédainkért végzett jó cselekedet, a városunkért hozott áldozat. Akkor erősödik a nemzeti összetartozás, erősödik a haza, ha az a küldetésünk, hogy a lehullottat visszaemeljük, az elveszettet megtaláljuk, az összetörtet ismét egybeépítjük.

Az ünnepség Györgydeák Márton felsőkrisztinavárosi plébános által celebrált szentmisével folytatódott.

Last modified on Friday, 06 June 2014 10:45

Hírek

Régi képek, emlékek

Még nincs kész
Részből egész
A Mély tó
Épül és szépül
Zajlik a munka
Épül a lego-ház
Dolgozik a daru
Építési terv
Épül a Mély tó
A Gergely-bánya

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia