Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Az LMP az önkormányzati lakásokról beszélt Kőbányán

Rate this item
(1 Vote)

Az LMP kőbányai szervezete a Kőbányát is érintő lakhatási válságról tartott sajtótájékoztatót a Kőrösi Csoma út 40. szám alatt. Az LMP szakítva az elmúlt 24 év fővárosi koncepciótlanságával, érdemi és hatékony megoldásokat ajánl a fővárosiaknak a lakhatási problémák megoldásában is.

Országosan több mint egymillió embert érint a lakhatási válság valamilyen formája. Ez mára nem csak a szociálisan rászorulókat, hanem szinte az összes fiatalt és családost érinti. A súlyosbodó lakhatási problémák Budapesten – és ezen belül Kőbányán - is érezhetőek. A Lehet Más a Politika szerint a lakhatás alapvető emberi jog – mondta el Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje. Az LMP alkotmányos szinten garantálná ennek a jognak az érvényesülését. Ehhez az is kell, hogy az államnak – a központi kormányzatnak és a települési önkormányzatoknak egyaránt – a jelenleginél nagyobb felelősséget kell vállalnia ennek a jognak a biztosításában.

Tóth Balázs a mikrofonnál

Tóth Balázs, az LMP 10. kerületi polgármesterjelöltje a kerület önkormányzati lakásállományának felújításáról szólt néhány szót. A használható, de rossz állapotú lakások felújítására semmi esetre sem a drága is időigényes közbeszerzést tartja alkalmasnak. Javaslata szerint az önkormányzatnak munkacsoportokat kellene létrehoznia olyan szakemberekből, akik munkanélküliek, tisztességes bért fizetve nekik. Ezzel helyi szinten mind a lakásfelújítás, mind a munkahelyteremtés megoldható lenne.

Lapos Péter

Lapos Péter, a kőbányai 11. számú egyéni választókerület képviselő jelöltje szerint az emberek számára biztosítani kell a kivezető utat a szegénységből, amelyhez az emberhez méltó lakhatás megteremetése az első lépés. A kerületben számtalan család kénytelen néhány négyzetméteres szobában, dohos falak között élni, miközben százszámra vannak üres, felújításra váró lakások. Amíg ez marad a helyzet, addig nem beszélhetünk arról, hogy Kőbánya fejlődési pályára állt.  Ma a kőbányai önkormányzatnak olyan bérlakás pályázati rendszere van, ami sokkal inkább szegényellenes, mint szolidáris. Ez a pályáztatás éppen a nehéz helyzetben lévőket szorítja ki a lehetőségből, mert jelentős összeget kell letenni ahhoz, hogy utána licitálhassanak, s a legmagasabb bérleti díjat ajánló nyerje el a bérleti jogot. Ehelyett szociális lakáspolitikára van szükség! – zárta gondolatait.

 

Forrás: Kőbányai LMP

Last modified on Tuesday, 30 September 2014 14:28

Hírek

Régi képek, emlékek

Minden a helyére kerül
Részből egész
A Gergely-bánya
Áll a szobor
Dolgos kezek
Épül a lakótelep
A Mély tó
Föld út
Zajlik a munka
Már állnak a házak

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia