Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

A Kroó György Zeneiskola Orosz Estje március 29-én a Kőrösiben

Rate this item
(0 votes)

A Kroó György Szimfonikus Zenekar Orosz Estje vár minden kedves érdeklődőt március 29-én a Kőrösi Kulturális Központ színháztermében. Az est a Kroó György Alapfokú Művészeti Iskola "Zeneiskolánk Éjszakája" elnevezésű eseményén belül kerül megrendezésre.

Időpont: 2019. március 29. péntek 19:30
Helyszín: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ Színházterme, 1105 Budapest, Szent László tér 7–14.

Az esemény részletes programja az alábbi plakáton található:

Műsor

Szergej Prokofjev: Péter és a farkas
Narrátor: Gál Anna – Szent László Gimnázium, Budapest
Modeszt Muszorgszkij: Koronázási jelenet a Boris Godunov operából
Alekszandr Borodin: Poloveci táncok az Igor herceg operából

Közreműködő művésztanárok: 

Bordás Eszter, Mindszenti Annamária, Rábai Benedek – hegedű; Babay Béla – brácsa; Kührner Krisztina – gordonka, Fánczi Gábor – nagybőgő; Kovács Eszter – fuvola; Pintér László Zsolt – oboa; Héja László – klarinét; Wehner Márton – fagott; Bakó Gergely – trombita; Kristóf Ádám – kürt; Kovács Bernadett – zongora

Együttesvezető: Füzesséryné Dudás Eszter

Vezényel: Füzesséry Attila

A belépés díjtalan.

Pár információ a zeneiskoláról és az eddigi szereplésekről:

A budapesti Kroó György Zeneiskola a magyar főváros egyik legdinamikusabban fejlődő alapfokú művészetoktatási intézménye. 1050 diák részére biztosítanak zene- és képzőművészeti képzést, több mint 60 fős tanári kar vezetésével. Növendékeik és együtteseik rangos hazai versenyek díjazottjai, többen közülük közép- és felsőfokú oktatási intézmények sikeres felvételizői. Művésztanáraik nemcsak pedagógusként, hanem előadóművészként is elismert kiváló szakemberek. Dr. Széll Rita igazgatónő 2010 szeptembere óta vezeti az intézményt, igazgatása alatt új művészeti ágak (népzene, képzőművészet) oktatása vette kezdetét. Kroó György, magyar zenetörténész, zenekritikus és zeneakadémiai tanár nevét 2012-ben vette fel ünnepélyes keretek között az iskola.

Kroó György Szimfonikus Zenekar

2000 szeptembere óta néhány vonós növendékkel alakult meg a zenekar. Az intézmény jelentős figyelmet fordít az utánpótlásra és a közös zenélésre, s az elmúlt csaknem két évtized során kb. 70 főre bővült a zenekar taglétszáma. Fiatalabb és idősebb növendékek, valamint tanáraik is rendszeresen muzsikálnak együtt kisebb-nagyobb összeállítású együttesekben, vonós- és szimfonikus zenekari repertoárjuk a barokktól napjaink zenéjéig terjed. A zenekar több budapesti és vidéki fesztivál közreműködője volt az elmúlt évek során, felléptek például a X. Mese Fesztiválon, az Őszi Állatünnepen, az Antré Fesztiválon, a VI. Országos Csokoládé Fesztiválon.
Fontos számukra a nemzetközi kapcsolatok építése is, melynek eredményeképpen 2013 májusában Bécsben debütáltak, decemberben pedig a madridi Komitas Zenekar vendégszerepelt intézményükben Lyudmila Mesropyan hegedűművésznő vezetésével. Nagy öröm volt számukra, hogy viszonozhatták a meghívást, és sor kerülhetett 2014 októberében a Kroó György Szimfonikus Zenekar madridi turnéjára, ahol a zenekari művek mellett szóló- és kamaraművekkel mutatkoztak be a budapesti Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola művésztanárai és növendékei. 2015 májusában a Kroó Baroque Ensemble a fertődi Esterházy-kastély Haydn Termében debütált.
További nemzetközi együttműködéseiknek eredményeképpen 2015 júniusában közös koncertet adtak a Lee University Symphonic Band (USA) és a Gregor József Általános Iskola (Bp. XVII. kerület) kórusa közreműködésével. 2016 tavaszán a Kroó Szimfonikusok a dél-lengyelországi turnéjuk során Krakkóban adtak nagy sikerű hangversenyt, 2017-ben Prágában, 2018-ban pedig Szófiában. Számos alkalommal lépnek fel Kőbánya különböző rendezvényein az Önkormányzattal, helyi intézményekkel és alapítványokkal történő sikeres együttműködésük során. Az elmúlt években sikeres Visegrádi Négyek és Erasmus+ programot bonyolítottak le bolgár, cseh, lengyel, szlovák iskolák és nemzetközi szinten elismert előadóművészek partnereként:

David Danel hegedűművész, a Prague Modern kamaraegyüttes művészeti vezetője

Bronisław Rutkowski Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola, Krakkó – Szkoła Muzyczna I i II stopnia im. B. Rutkowskiego w Krakowie

Vakok és Gyengénlátók Intézetének Technikuma, Krakkó (Lengyelország)

„Professzor Pancho Vladigerov” Nemzeti Zene- és Előadó-művészeti Iskola, Burgasz (Bulgária)

Rozsnyói Zeneiskola, Szlovákia – Základná Umelecká Škola Rožňava

Last modified on Monday, 01 April 2019 10:20

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül és szépül
Átadó ünnepség
Építési terv
Árkok és házak
Föld út
A Mély tó
Lakótelep a világ végén
Építik a tavat
A Gergely-bánya
Épül a lego-ház

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia