Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Volt egyszer egy Északi - új kiállítás Budapesten

Rate this item
(1 Vote)

Új kiállítás Budapesten!
Volt egyszer egy Északi...a történet folytatódik

Újra élet költözött a műemléki védettségű Északi Járműjavító Dízelcsarnokába, a Közlekedési Múzeum leendő állandó otthonába. A csarnok mai, még a felújítás előtti állapotában időszaki kiállítás vár minden kedves érdeklődőt. A kiállítás különleges helyszínére eddig több mint egy évtizede nem léphetett be senki. Legyen az elsők között, aki láthatja!

A kiállításról

Az Északi Járműjavító 1867 és 2009 között az ország legjelentősebb vasúti járműjavító bázisa volt. Ezen, a hazai vasúti járműjavításhoz, járműgyártáshoz ezer szálon kötődő ipari örökségi helyszínen épül fel az új Közlekedési Múzeum. 

A környék magában hordozza az egész magyar vasút örökségét, hiszen az Északi Járműjavító közvetlen közelében helyezkedett el a Ganz gyár és a Józsefvárosi pályaudvar is, amelyek mára mind bezártak. A kiállítás az egész környék történetét bemutatja, de betekintést nyújt az egykori dolgozók mindennapjaiba is. Az Északi ugyanis nemcsak munkalehetőséget adott az embereknek, az üzemhez tartozó Törekvés Művelődési Ház élénk kulturális- és sportélet helyszíne is volt, a szomszédos Népligetben pedig egykor autó- és motorversenyeket rendeztek - ezen járművek is megtekinthetők lesznek a kiállításon. A tárlaton külön részt szentelnek az új Közlekedési Múzeum bemutatására, és szeretnék megmutatni azt is, hogy milyen lesz a jövő budapesti vasútja. 

Nincsen kiállítás tekintélyparancsoló mozdonyok nélkül, ezért a tárlaton a XX. század ikonikus és meghatározó vasúti járműveit is bemutatják, látható pl. egy nevezetes 424-es gőzmozdony, a vasútvillamosítás kiemelkedő alakja, a Kandó Kálmán által tervezett, már 1932-ben forgalomba állt V60-as villanymozdony, egy a Szellem becenévre hallgató 242-es, amely a gőzmozdonyok sebességrekordját tartja Magyarországon. Látható továbbá két M44-es tolatómozdony, egy Cmn személykocsi és az 1935-ös Árpád gyorssínautóbusz, amely Budapest és Bécs között közlekedett. A járművek szorosan kötődnek a helyszínhez, hiszen többségüket itt javították az Északiban.

Mindemellett a szervezők minden korosztály számára izgalmas múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és rendezvényekkel készülnek. A nyári szünet idején hetente változó tematika mentén játékos módon ismerkedhetnek a kiállítással a gyerekek. A múzeumpedagógusok a színes témát kreatív alkotó folyamatok, játékok során dolgozzák fel a kicsikkel és nagyokkal. 

Forrás és további információ: www.azeszaki.hu

Last modified on Monday, 06 December 2021 11:43

Media

Hírek

Régi képek, emlékek

Lakótelep a világ végén
Minden a helyére kerül
A Mély tó
Az iskola
Régi újhegyi kép
Áll a szobor
Részből egész
Zajlik a munka
Még nincs kész
Elkészült a lakótelep

Közösségi Hírek

Lomtalanítás Kőbányán

Lomtalanítás Kőbányán

Lomtalanítás Kőbányán májusban! Kerületi körzetek és a lomkikészítés napjának listája Budapest közterületi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia