Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kulturális Örökség Napjai Kőbányán - szeptember 17-18.

Rate this item
(0 votes)

KŐBÁNYA ÉRTÉKEI - AUTÓBUSZOS VÁROSNÉZÉS, HISTÓRIÁK, ANEKDOTÁK

A buszos városnézésen bemutatjuk Kőbánya múltját, a földtörténet középkortól a ragyogó századfordulóig, a barokktól az eklektikáig, a romok és restaurált épületek és történetek tükrében. Ingyenes jegyeket igényelni az autóbuszra a Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központ információjában egy héttel a városnézés előtt már lehet. A részvétel korlátozott.

Séta indulási ideje: 17-én 10 és 12.30 órakor
Séta indulási helye: Szent László tér 7-14., Kőrösi Csoma Kulturális Központ parkolója
Tervezett időtartam: kb. 2 óra
Vezető: Buzás Kálmán

KŐBÁNYAI SZENT LÁSZLÓ PLÉBÁNIA TEMPLOM
BUDAPEST, X. Szent László tér 25.

Kőbánya talán legismertebb műemléke. Színes, mázas cserepei már messziről csalogatják az érdeklődőt. 1894 és 1899 között épült Lechner Ödön tervei alapján eklektikus-szecessziós stílusban. A tervező a franciaországi korai román és gótika stílus jegyeit ötvözte reneszánsz, barokk, perzsa és magyar népi elemekkel, mesterien egységessé formálva az épületet. A háromhajós, kereszthajós bazilikás felépítésű templom főhomlokzatán egy hatszög alaprajzú torony ugrik előre, amelynek földszinti része a főbejárathoz nyitott előcsarnokot alkot. A nagytorony jobb és bal oldalán elhelyezett két kápolnán szerényebb kialakítású két kistorony látható. A templom keleties elemeinek színpompáját a vörös márvány, a mintázott téglák, a színes mázas cserépfedés, valamint a pécsi pyrogránit épületdíszek művészi harmóniája biztosítja. A mázas cserepek, a tetőgerinc és tornyok alakos díszei, továbbá a Tandor Ottó által tervezett szószék, keresztelő kút és az oltárok mind Zsolnay-kerámiák, melyek együttese Európában páratlan értékűvé teszi a templomot. A kereszt ünnepélyes felszentelésére 1897. augusztus 11-én került sor. A templombelsőt Tandori Ottó műegyetemi tanár tervezte. A templomot 1899-ben vehették birtokba a hívők. Az épület a II. világháború alatt súlyos károkat szenvedett, a németek a tornyában kilövőállomást rendeztek be, az oroszok pedig istállót alakítottak ki a templomban. 1957-ben leégett a huszártorony. A hosszan elhúzódó restaurálás 1991-ben készült el. A templomtoronyból gyönyörű kilátás nyílik Budapestre. Idegenvezetés és toronyjárás csak 17-én 10-14 óráig folyamatosan.

Bővebb információ a www.szentlaszlo.net honlapon!

A helyszín szombaton 10-19-ig és vasárnap 10-19-ig várja az érdeklődőket!

ORGONAHANGVERSENY A SZENT LÁSZLÓ TEMPLOMBAN

Szotyori Nagy Gábor orgonahangversenye
Közreműködik: Bardócz Erzsébet -ének

Műsor: Liszt: Orpheus. Symphonische Dichtung (nach 1860) Liszt: Sancta Caecilia * F. Chopin-Liszt: Prélude op.28/4, Prélude op. 28/9 Liszt: Resignazione (1877) Liszt: Psalm 129. - De Profundis Clamavi* Liszt-Koloss: Canzonetta del Salvator Rosa (Années de Pelerinage II. ) Liszt: Ave Maria * Liszt: Salve Regina (1877) Liszt: A magyarok Istene (Ungarn's Gott 1881) Liszt: Der du von dem Himmel bist (Gedicht von Goethe) * Liszt: Ave maris stella Liszt: Präludium und Fuge über B-A-C-H (1855/70)

A belépés díjtalan.

Rendezvény helye: Kőbányai Szent László Plébánia templom
Rendezvény időpontja: 17-én 18.45 óra

SÖRGYÁRI CAPRICCIO SÉTA

Szeretné megismerni a Kőbánya alatt húzódó, mintegy 30 kilométeres labirintus titkait? Szívesen bóklászna a 4-5 m széles, kanyargó folyosókon? Kíváncsi arra, hogy hol voltak a híres kőbányai szőlők, milyen ízű volt a kőbányai bor és később hogy szerezte itt Dreher Antal a hírnevét? Tartson velünk! A találkozási ponthoz tömegközlekedéssel legegyszerűbben az Örs Vezér tere felől a 85 busszal vagy Kőbánya alsó vasútállomásról a 185-ös busszal juthat el. Mindkettőről a Csősztorony nevű megállónál kell leszállni. Nagyon fontos, hogy a séta egyes szakaszain a 11-13 fokos hőmérséklet miatt melegen öltözzön!

A pincerendszer bejáratától reggel 10:00 órától délután 16:00 óráig fél órás turnusok indulnak. A pincelátogatást szervező Kőbányai vagyonkezelő Zrt. arra kéri az érdeklődőket, hogy szeptember 13-ig regisztrációval jelezzék részvételi szándékukat a következő email címen: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A pince csak előzetes regisztrációval látogatható! A pincelátogatás díja 14 év felett 200 Ft/fő.

Cím: Budapest X. kerület Kőbánya Bánya utca 37.
A pincelátogatásról további és folyamatosan frissülő információkat talál a Kőbányai Pincerendszer Facebook csoportján!

MAGYARORSZÁGI LENGYELSÉG MÚZEUMA ÉS LEVÉLTÁRA
BUDAPEST, X. Állomás u. 10.

A Múzeum és a Levéltár az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat és az egész magyarországi lengyelség első és "legrégibb" intézménye. Tíz éve működik azzal a céllal, hogy a magyar és a lengyel nép és állam több mint ezer éves kapcsolatával összefüggő gyűjteményt hozzon létre. Feladata óriási, hiszen a két nép kapcsolatai rendkívül gazdagok, és földrajzilag is a jelenleginél jóval nagyobb történelmi Lengyelország és Magyarország területét ölelik fel. A 2011. év a lengyel-magyar barátság éve. A nyitva tartás ideje alatt "A lengyel-magyar kapcsolat 1000 éve" című állandó- és "A három Ducki (Krystof Ducki és fiai)" című időszaki kiállítás is megtekinthető. Idegenvezetés és információs anyag lengyel nyelven is elérhető.

Bővebb információ a www.polonia.hu honlapon!

A helyszín csak az első napon, szombaton 12-16-ig várja az érdeklődőket!

MINDENKI TEMPLOMA
BUDAPEST, X. Cserkesz u. 7-9.

A Mindenki Temploma egy neoprotestáns gyülekezet, mely a bibliára épül fel, iránytűje az ökomenikus apostoli hitvallás. A kőbányai zsinagógát Schötheil Richárd tervei alapján 1909-től 1912-ig építették szecessziós stílusban. 1989 óta a gyülekezet otthona. 17-én 18 órakor zenés evangelizáció.

Bővebb információ a www.mindenkitemploma.hu honlapon!

A helyszín szombaton 10-20-ig és vasárnap 12-18-ig várja az érdeklődőket!

CSŐSZTORONY
BUDAPEST, X. Harmat u. 41. - Gitár u. 1.

A Csősztorony az Óhegyen, a szőlőültetvényeket megkárosító tolvajok megfékezésére épült 1844-ben Brein Ferenc tervei szerint, romantikus stílusban. A toronyhoz a csősz 2 szintes boltozatos épülete csatlakozik, amelynek folyosóján és belső tereiben kőbányai épületeket és szobrokat ábrázoló XIX. és XX. századi fotók láthatók. A műemlék májustól októberig vendéglátó egységként működik.

A helyszín szombaton 12-17-ig és vasárnap 12-17-ig várja az érdeklődőket!

SZŐLŐFÜRTÖS FESZÜLET
BUDAPEST, X. Kada utca és Sörgyár utca sarka

A sziklák közül kiemelkedő, 1779-ben készült feszület jellegzetessége, hogy Krisztus tenyerében és lábfején kőből faragott szőlőfürtök vannak. A Megfeszített e fajta, hazánkban nem jellemző ábrázolásának eredete még tisztázatlan. Feltehetően első művelői a Bajorországból betelepített Rajna-mentiek hozhatták magukkal ezt a szobrot vagy hazai mintára készítették az itteni szőlőhegyre. Közterületen áll.

A helyszín szombaton 0-24-ig és vasárnap 0-24-ig várja az érdeklődőket!

CONTI KÁPOLNA
BUDAPEST, X. Kápolna tér

A Conti kápolna a kerület egyik legszebb és legrégibb műemléke. Az olasz származású Conti Antal Lipót kőfaragómester és felesége, Drenker Krisztina építette 1739-1740-ben annak emlékére, hogy családjuk az akkor tomboló pestisjárványtól megmenekült. A kápolna tiszta barokk stílusú, egy homlokzati toronnyal, négyszögletes kősisakkal, a toronysisakon az apostoli kereszttel.

A helyszín csak az első napon, szombaton 10-14-ig várja az érdeklődőket!

LENGYEL TEMPLOM
BUDAPEST, X. Óhegy u. 11.

A XIX. és XX. században hazánkba érkezett lengyelek 100 éve alapították a templomot, amelyet a kolónia plébániaházával és öregotthonával együtt Árkay Aladár tervezett szecessziós stílusban. A templom felszentelése 1930. VIII. 15-én volt. A templom belső kifestését Karol Marczyk végezte. Az épület színes ablakai lengyel és magyar szenteket ábrázolnak. 2006 óta a hazai Szent Kinga kultusz központja. Szent Kinga ereklyetartója egy, a Wieliczkai Sóbányától kapott 60 kg-os sótömbbe lett elhelyezve.

A helyszín szombaton 12-17-ig és vasárnap 13-17-ig várja az érdeklődőket!

Forrás: www.oroksegnapok.hu


Last modified on Wednesday, 14 September 2011 12:02

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül és szépül
Az iskola
Látkép
Régi kép
Építési terv
Épül a lakótelep
Árkok és házak
Lakótelep a világ végén
Épül a Mély tó
Minden a helyére kerül

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

A Kőbányai Önkormányzat intézkedett szúnyoggyérítés ügyben! - tájékoztatja a kerületben...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia