Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Az Ihász utca névadójának születésnapja

Rate this item
(0 votes)

Ismét elérkeztük a kőbányai Ihász utca névadójának, Ihász Dánielnek a születésnapjához, aki 1813. október 17-én születettA honvédezredesről a Hadtörténeti Könyvtár blogja emlékezett meg egy tavalyi bejegyzésében.


Ihász Dániel honvédezredes, az olaszországi magyar légió parancsnoka, az olasz hadsereg ezredese

Ihász Dániel karrierjét 1828-ban kezdte, amikor belépett a császári hadseregbe ahol egészen 1848 nyaráig szolgált. Ekkor a 48. honvéd gyalogezredhez, hadnagyi rangban átlépett. Főhadnagyi rangban részt vett a 7. honvédzászlóalj szervezésében. Októbertől századosként a 13. zászlóaljnál szolgált, majd novemberben – őrnagyi rangban – a Bem erdélyi hadseregébe beosztott 55. zászlóalj parancsnoka lett. Többször kitüntette magát az erdélyi felszabadító harcokban, 1849. március 16-án Bojcánál egy kétezer fős különítmény élén megtámadta és a Havasalföldre szorította Szkarjatyin csapatait. Helytállásáért megkapta a Magyar Katonai Érdemrend III. osztályát és alezredessé léptették elő.

Március 17-én Bem megbízta a Vöröstorony-szoros védelmével. A cári csapatok nyári támadásakor Lüders a Törcsvári- és a Tömösi-szoroson keresztül nyomult be Dél-Erdélybe és terve az volt, hogy Nagyszeben elfoglalása után észak felől támadva nyitja meg a Vöröstorony-szorost Eduard Clamm-Gallas altábornagy csapatai előtt. A székelyföldi harcok elhúzódása miatt a támadásra csak július 20-án került sor. Az ekkor lezajlott talmácsi ütközetben az időközben ezredessé előléptetett Ihász Dániel mintegy kétezer fős különítménye súlyos harcok után vereséget szenvedett Lüders csapataitól és kiszorult a Havasalföldre. Addigra Clam-Gallas a Törcsvári-szoroson keresztül bevonult Erdélybe, és Ihász Dániel csapatai maradványaival a török katonaság előtt tette le a fegyvert. A török hatóságok Viddinbe, majd a magyar emigránsok megérkezése után Kutahyába internálták. Itt szövődött közte és Kossuth Lajos között az a mély barátság, amely halálig megmaradt. Kossuth Lajost elkísérte Angliába, majd Amerikába is. Morningwille-ben (New York állam) hadianyaggyárat alapított, amely tervei szerint egy magyar felkelés számára gyártott volna fegyvereket. Mikor hírt kapott az olaszországi magyar légió felállításának tervéről Európába utazott és átvette a légió I. dandárának parancsnokságát, majd a légió feloszlatása után – ezredesként – átlépett a piemonti hadseregbe. 1861 májusától 1862 júliusáig a magyar légió parancsnoka volt, majd nyugállományú olasz ezredesként Kossuth Lajos mellett élt. Sok levelet írt a kormányzó turini életéről, ezért elnevezték Kossuth Mikes Kelemenjének. 

Ihász Dániel emléktáblája az Ihász utcában

Forrás: Hadtörténeti Könyvtár blogja

Hírek

Régi képek, emlékek

Építési terv
Épül a Mély tó
Építik a tavat
Folyik az építkezés
Épül a lego-ház
Lakótelep a világ végén
Épül a lakótelep
Föld út
Átadó ünnepség
Épül és szépül

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

A Kőbányai Önkormányzat intézkedett szúnyoggyérítés ügyben! - tájékoztatja a kerületben...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia