Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Vasárnap búcsúztatják Kemény Henriket a Népligetben

Rate this item
(0 votes)

A HVG.hu portálom megjelent cikk szerint végakaratának megfelelően a Népligetben, az egykori Kemény Bábszínház helyén szórják szét Kemény Henrik bábművész hamvait január 29-én, vasárnap 15 órakor. Csendes búcsúztatását barátai és tisztelői körében tartják. 

A Kossuth-díjas bábművész január 29-én ünnepelte volna 87. születésnapját. Már évekkel ezelőtt kinyilvánította: "A Ligetben szórják szét a hamvaimat. Ezt szeretném! Ott születtem, ott van az életünk".

A bábművész szinte minden vasárnap délután három és négy óra között ellátogatott az általa Bódénak nevezett Kemény Bábszínházhoz, amely 2011. október 2-án leégett - idézte fel korábban Láposi Terka, a Korngut-Kemény Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Mint fogalmazott: a Kemény Bábszínház maradványai előtti tisztáson szórják szét Kemény Henrik hamvait, hogy "itt találjon békére a magyar bábművészet legeredetibb és legzseniálisabb vásári bábjátékosa".


Kemény Henrik, fotó: Wikipedia

A Kemény Henrik hamvait tartalmazó urnát január 16-án, hétfőn Debrecenben, a Vojtina Bábaszínházban ravatalozták fel, ahol barátai, tanítványai, tisztelői vettek búcsút Vitéz László életre keltőjétől.

Kemény Henrik 1925. január 29-én, Budapesten született. A Bábszínészképzőn 1964-ben végzett. A család mutatványos bódéjában nőtt fel, az apja és nagyapja által teremtett, több mint százéves hagyományokat folytatta. 1931 óta lépett fel, 1935-ben játszotta el első főszerepét, és faragta ki első bábfiguráját. 1945-ben vette át édesapjától a színházat.

Az 1950-es évek elején felszámolták a népligeti vurstlit, ekkor az Állami Bábszínházhoz került. Az itt töltött két évtized alatt bábokat tervezett és készített, játszott, majd visszatért a vándorszínházhoz. Dolgozott tévéműsorokon is, nevéhez fűződik Vitéz László mellett a Zsebtévé Hakapeszi Makija és Süsü, a sárkány is.

Kiváló művész címet 2002-ben kapott. 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a hazai vásári bábjáték legtisztább hagyományainak őrzéséért és terjesztéséért végzett tevékenységéért, hét évtizedes, országszerte ismert és elismert legendás művészetéért. 2008-ban Prima-díjat kapott.

Forrás: HVG.hu

Last modified on Sunday, 29 January 2012 19:37

Hírek

Régi képek, emlékek

Föld út
Lakótelep a világ végén
Folyik az építkezés
Épül és szépül
Zajlik az éptkezés
Részből egész
Dolgozik a daru
Még nincs kész
Zajlik a munka
Építési terv

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia