Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Tudja-e, mit etetnek gyerekével a menzán?

Rate this item
(0 votes)

Visszásságokat mutatnak a mintamenzaprogram keretében végzett budapesti vizsgálatok eredményei, a közétkezetésben részt vevők nem mindig kapják meg a szükséges kalóriamennyiséget és fehérjét, az ételek pedig sok sót tartalmaznak - erről Budapest kormánymegbízottja beszélt szerdán budapesti sajtótájékoztatón.


MTI Fotó/Kallos Bea

Pesti Imre - aki a Fidesz országgyűlési képviselője is - elmondta, hogy a mintamenzaprogram Budapesten idén januárban indult, és a több száz fővárosi konyha közül 150-en csatlakozott hozzá. Tíz nagy, a közétkeztetésben részt vevő céggel folytatnak együttműködést - tette hozzá.

Közölte, a két legnagyobb, közétkeztetést biztosító cég ellenőrzésének eredményeiről tudnak beszámolni, e szerint a közétkeztetésben részt vevők a szokásos sómennyiség többszörösét fogyasztják, a kalciumbevitel 30-40 százalékkal marad el a szükségestől, a fehérjebevitel 30-50 százalékkal is kevesebb lehet a kívántnál.

Pesti Imre elmondta azt is, a közétkeztetés nem veszi figyelembe azt, hogy más kalóriaszükséglete van egy óvodásnak, mint egy középiskolásnak. A választék elég egyhangú, gyakoriak a pörköltjellegű ételek - jegyezte meg.

Pozitívumként említette viszont a pékárúk változatosságát.

Pesti Imre kijelentette: a vizsgálatok eredményeképpen azt várják, hogy a konyhák a több évtizedes gyakorlaton változtatva részt vesznek egy modern európai közétkeztetés kialakításában, amelynek célja a fiatalok egészséges ételhez jutatása.

A programban részt vevő cégek partnerek voltak a vizsgálatokban. Több évtizedes szokást kell megváltoztatni, és az étkezési kultúra megváltoztatásában ezeknek a cégeknek kiemelkedő szerepük van - mondta.

Pesti Imre közölte, a javaslatok eredményeit az ősszel vizsgálják.

Prohászka Béla, a mintamenzaprogram vezetője elmondta, a főzőkonyhák vizsgálatakor a nyersanyagokban magas só-, zsír- és szénhidráttartalmat találtak, és a tálalókonyhákban az ételek nem mindig a megfelelő hőmérsékleten és nem a megfelelő formában voltak tálalva.

Forrás: MTI

Last modified on Wednesday, 22 May 2013 13:25

Hírek

Régi képek, emlékek

A Gergely-bánya
Dolgos kezek
Árkok és házak
Folyik az építkezés
Részből egész
Zajlik a munka
A Mély tó
Minden a helyére kerül
Épül a lego-ház
Épül a lakótelep

Óhegy

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia