Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Három Ikarus 200-as buszt restaurált a Közlekedési Múzeum

Rate this item
(0 votes)

Három újonnan restaurált és egy felújításra váró buszt mutat be járműgyűjteményének Ikarus 200-as sorozatából a Közlekedési Múzeum a kőbányai Északi Járműjavító Dízelcsarnokában.


Kép: Közlekedési Múzeum Facebook oldala

A Közlekedési Múzeum egyik legfontosabb feladata, hogy az elmúlt évszázad magyar járműgyártásának legjelentősebb típusait gyűjtse, felújítsa és bemutassa - hangsúlyozta a frissen restaurált Ikarus buszok sajtóbemutatóján az intézmény főigazgatója.

Schneller Domonkos felidézte, hogy 2016-ig az múzeumnak csupán egyetlen Ikarus 556-os autóbusza volt, azóta azonban a kormány támogatásával megkezdték gyűjteményfejlesztési programjukat, és több olyan járművet is megvásároltak, amelyek hiányoztak a gyűjteményből.

Az elmúlt években már számos legendás Ikarust mentettek meg és újítottak fel a múzeum szakemberei, többek között egy 66-os Farost, egy 211-est és egy 311-est is. 2022 tavaszán négy Ikarus 200-as restaurálását kezdték meg, ezek közül három már felújítva várja a látogatókat - számolt be az eredményekről.

A legidősebb felújított 200-as Ikarus az 1986-os gyártású 256.50 V típusjelzésű, amely a Borsod Volánnál szolgált távolsági buszként, most pedig "kívül-belül úgy néz ki, mintha frissen gördült volna le a gyártósorról" - mondta el a főigazgató.

A 260.02-es sorszámú busz a Szabolcs Volánnál, helyi vonalakon közlekedett, a 260.50-es jármű pedig 1998-ban készült az Alba Volán számára.

A restaurált járművek mellett egy olyan Ikarus 280.49-es csuklós autóbuszt is kiállítottak, amely még várja méltó megújulását; ennek belső tere is megtekinthető. Egy-egy ilyen jármű restaurálása több 10 millió vagy villamosok esetén akár 100 millió forintba kerül, a múzeum ezért ősszel elindítja Fogadj örökbe egy járművet! programját - közölte a főigazgató.

A Dízelcsarnok jelenleg a Bringára váltva című időszaki kiállításnak ad otthont, ennek látogatói a felújított Ikarusok mellett a csarnokban álló vasúti járműveket is megtekinthetik - mondta el Schneller Domonkos.

Forrás: MTI

 

 

 

Last modified on Thursday, 31 August 2023 11:56

Hírek

Régi képek, emlékek

Lakótelep a világ végén
Dolgozik a daru
Építik a tavat
Építési terv
Régi újhegyi kép
Az iskola
Épül a Mély tó
Már állnak a házak
Föld út
A Gergely-bánya

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia