Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Moszkva park lesz az Óhegy parkból?

Rate this item
(2 votes)

Tarlós István főpolgármester péntek este az RTL II Magyarul Balóval című műsorában beszélt arról, hogy a főváros 400-500 milliárd forint európai uniós támogatáshoz juthat a következő hét évben. A főpolgármester - többek között - azt is közölte: megtalálták az új Moszkva tér helyét, amely a X. kerületben lesz. Elképzelései szerint az Óhegy parkot nevezik át Moszkva parkra. 

A parkot nem először keresztelnék át: az 1975-ben átadott zöldfelület neve eleinte Magyar-Szovjet Barátság Park volt, melyet a rendszerváltást követően neveztek át Óhegy parkra.

A 148 méter magas Óhegy legmagasabb részén elterülő Óhegy park helyén kezdetben szőlőföldek voltak, ezért is épült fel a Csősztorony, mely ma Kőbánya egyik műemléke. A szőlőtermesztés után megindult a bányászat, a területen hatalmas alagútrendszerek épültek ki. A bányászat megszűnése után az alagútrendszert a sörfőzés tudta felhasználni. A XIX. század elején az óhegyi kőfejtő helyén egyre több épület épült - főként téglagyárak. Egy 1895-ös térképen a Virava-féle téglagyár név szerepelt. A területen hatalmas részeken bányásztak ki. A gyár 1919-ben beolvadt egy másik gyárba. Az elhagyott katlanok feltöltése, főként kommunális hulladékkal, az 1950-es években kezdődött. 1965-ben a területen már egy gyár sem volt, a járatok feltöltésével a '70-es évekre végeztek teljesen. 1973. február 13-án kezdődött meg a terület rendezése, parkká való átalakítása. A bányagödrök területén egy 20 hektár területű park épült, melyet 1975-ben adtak át. Nem csak park, hanem játszóterek és egy arborétum is létesült. A terület déli részén elterülő „öböl” emlékeztet csupán arra, hogy egykoron mire is használták ezt a területet.

Önnek mi a véleménye a park átnevezéséről? Látogasson el az Óhegy park Facebook oldalára és fejtse ki véleményét!

Forrás: MTI, Wikipédia

Last modified on Sunday, 08 February 2015 08:54

Hírek

Régi képek, emlékek

Zajlik az éptkezés
Még nincs kész
Építik a tavat
Dolgos kezek
Átadó ünnepség
Látkép
Minden a helyére kerül
Már állnak a házak
Régi kép
Épül a lakótelep

Közösségi Hírek

Hogyan védekezzünk a csalások ellen az online vásárlás során?

Hogyan védekezzünk a csalások ellen…

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia