Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Tízezer új fát Budapestre!

Rate this item
(1 Vote)

Jó ütemben halad a Tízezer új fát Budapestre! elnevezésű program, az októberi indulás óta több mint 1500 fát ültettek el, és kedvező időjárás esetén december elejéig további kétszáz csemetét helyeznek ki - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Tarlós István főpolgármester egy hónappal ezelőtt jelentette be a hároméves program elindulását, amelynek célja, hogy 2019-ig nyolcezer üres helyre ültessenek fát Budapesten. 

A program aktuális helyzete

A program jelenlegi szakaszában a főváros húsz kerületének több mint hatvan utcájában 18 féle várostűrő fafajtát ültetnek el. Ezzel teljessé vált például a Városligeti fasor fehér virágú vadgesztenyesora, 12 új facsemete került az V. kerületi Alkotmány utcába, továbbá megújultak a Ferihegyi gyorsforgalmi út, a X. kerületi Gyömrői út és a XIV. kerületi Nagy Lajos király útjának zöldfelületei is. A FŐKERT Nonprofit Zrt. munkatársai mintegy ötven nagyméretű gömbakácot ültettek az Üllői úton, hét ezüsthársat a XIV. kerületi Fogarasi úton és két magas kőrist a Duna-korzón. Ezeken felül 75 magas kőris került a II. kerületi Hűvösvölgyi útra, több mint 50 juharfa a Hungária körút X. kerületi szakaszára és 77 gömbakác a IV. kerületi Fóti útra. A Kőbányai út VIII. és X. kerületi szakaszára 50 gömbkőrist ültettek. 

A fák, mint a mindennapi életünk részei

A program fontosság az a felismerés adja, hogy a városi fák alakítják a közterek, közlekedési útvonalak, parkok látképét, szebbé, egészségesebbé teszik környezetünket, mindennapi életünket. A fák jelentősége a városi légkörben kiemelten fontos, ugyanis a CO2 feldolgozó képességüknek köszönhetően csökkentik az üvegházhatást. A fák lekötik a szennyező anyagokat, javítják a klímát, gyökérzetük elnyeli a járművek okozta rázkódások egy részét és jelentős esztétikai értékkel is bírnak. Különösen a nagyvárosban, a forgalmas utak mellett élő embert semmi sem képes olyan hathatósan védeni a zaj ellen, mint a növényzet. Ezért is elengedhetetlen, hogy rendszeresen gondoskodjanak a faállomány megújításáról a folyamatosan kipusztuló egyedek cseréjével, illetve a már meglévő üres fahelyek beültetésével.

FŐKERT Nonprofit Zrt. kéri a lakosságot, hogy óvják, védjék a frissen kiültetett fákat! Ne törjék ki a facsemetéket parkoló autóikkal, illetve ne engedjék, hogy a kutyák kikaparják vagy illemhelyként használják az újonnan beültetett fahelyeket. 

Falültetési terv

A faültetési terv kerületenkénti bontásban megtekinthető EZEN a linken pdf. formátumban.

Forrás: MTI, FŐKERT Nonprofit Zrt.

Last modified on Friday, 02 December 2016 11:21

Hírek

Régi képek, emlékek

Zajlik a munka
Minden a helyére kerül
Lakótelep a világ végén
Épül a lego-ház
Részből egész
Épül a lakótelep
Régi kép
Zajlik az éptkezés
Árkok és házak
Már állnak a házak

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia