Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Cziffra György emlékkoncert november 16-án a Kroó György Zeneiskolában

Rate this item
(1 Vote)

Koncertekkel emlékeznek meg Cziffra György születésnapjáról Budapesten

Zongoraesttel, kamara- és zenekari koncertekkel emlékeznek meg Cziffra György születésnapjáról Budapesten több helyszínen.

A szervezők közleményükben emlékeztetnek arra, hogy Cziffra Györgyről születésnapjáról évek óta hagyományosan koncerttel emlékeznek meg Balázs János zongoraművész és zenésztársai.

November 3-án, csütörtökön a mester gyermekkorának helyszínén, Angyalföldön a Cziffra Fesztivál idei Tehetség-díjasai, Eszenyi Zsombor (klarinét) és Berecz Mihály (zongora) koncertje lesz hallható, közreműködik Balázs János (zongora).

November 5-én, szombaton a dzsessz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremti meg három Kossuth-díjas művész, Lakatos Mónika, Dresch Mihály és Balázs János a Zeneakadémián, ezzel emlékezve a világhírű zongoraművész születésének 101. évfordulójára. A koncertet a három művész a nemrégiben elhunyt Szakcsi Lakatos Béla emlékének is ajánlja.

November 16-án Balázs János a Kroó György Zeneiskola fiatal tehetségeivel együtt ad koncertet a zeneiskola épületében.

A Kroó György Zeneiskola a Cziffra Fesztivál állandó partnereként a fesztivál Mesterakadémiájának ad otthont.

A november 16-ai hangversenyre Balázs János főként Liszt életművéből válogat. Fantáziák, rögtönzések magyar dallamokra. Ez is lehetne az este címe, hiszen elhangzik többek között a Magyar Fantázia, mely a rapszódiákhoz hasonlóan főként a cigánymuzsikusok körében népszerű melódiákat, verbunkos dallamokat, különböző tánc anyagokat dolgoz fel. Elhangzik majd a magyar rapszódiák közül a hatodik, megszólal az a Valse-impromtu is, amit bár az utóbbi időben kevéssé hallhatunk a koncertszínpadokon, Cziffra György előszeretettel vette fel programjába. A fináléban Brahms és Strauss világát idézi meg a szólista, Cziffra György, valamint Balázs János virtuóz átiratában.

Nagytétényben pedig - ahol hagyományosan minden évben megemlékeznek Cziffra Györgyről az évforduló alkalmából - idén a többszörösen díjnyertes ifjú zongoraművész, Andrey Gugnin ad szólóestet november 20-án.

Az angyalföldi, a budafoki és a kőbányai koncert látogatása díjmentes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a Cziffra100 weboldalán található e-mail címeken lehet. További információk és jegyvásárlás a zeneakadémiai koncertre a Cziffra100 weboldalán.


Kép: cziffrafesztival.hu

Forrás: MTI, cziffrafesztival.hu

Hírek

Régi képek, emlékek

Áll a szobor
Árkok és házak
Zajlik az éptkezés
Még nincs kész
Dolgos kezek
Épül a lego-ház
Régi kép
Látkép
Az iskola
Épül és szépül

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia