Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Milliók közbeszerzés nélkül

Rate this item
(0 votes)

Ötmillió forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság a kőbányai önkormányzatot egy vagyonvédelmi céggel kötött szabálytalan szerződése miatt. A büntetés azért „csak” öt millió forint, mert a kőbányai Fidesz már a vizsgálat előtt kezdeményezte a törvénytelen szerződés felmondását. A cég – melynek vezetője tudomásunk szerint, személyes ismeretségben áll a kerület jegyzőjével – már többször kapott megbízásokat az önkormányzattól a közbeszerzési eljárás mellőzésével.

A kőbányai Fidesz képviselői a testületben már többször kifejtették az aggályaikat a szerződések szabálytalansága miatt, sőt több döntést is hoztak a testületben a szerződések felülvizsgálata, illetve felmondása érdekében. Egy interpelláció során kiderült, hogy a vagyonvédelmi cég az elmúlt években közbeszerzési eljárás nélkül 9 különböző szerződést kötött a polgármesteri hivatallal és összesen nagyjából 363 millió forintot vett fel ezért. A Fidesz többször jelezte, hogy ez a közbeszerzési törvénnyel ellentétes. A jegyző, dr. Neszteli István szerint azonban minden szerződés törvényes volt.

Ennek a vagyonvédelmi gazdasági társaságnak kellett biztosítania például a szülőktől beszedett ebédpénz szállítását is, de nem végeztek kifogástalan munkát. Az egyik alkalommal a pénzszállító letért a kijelölt útvonalról, belehajtott egy szöges deszkába, a sofőr kiszállt megnézni a kereket, eközben egy csuklyás alak odaugrott az autóhoz, és elragadott mintegy tízmillió forintot. Biztonsági őr a sofőrön kívül nem volt az autóban. A cég ezen felül külön szerződés alapján őrizte a Kőbányai Vagyonkezelőt is, ahonnan egy kispáncélszekrényt, számítógépeket és fénymásolót sikerült ellopniuk észrevétlenül a betörőknek – sorolta a balszerencsés eseteket Kovács Róbert.

Mint kiderült, a közbeszerzés elmulasztása miatt kifogásolt szerződést a tulajdonosi bizottság döntése alapján még Andó Sándor szocialista polgármester – jelenleg a Fővárosi Önkormányzat pénzügyi ellenőrző bizottságának az alelnöke – ellenjegyzés nélkül írta alá 2006-ban. A hivatal szabályzata szerint az ellenjegyzés nélküli szerződés alapján nem lehetett volna fizetni. A jegyző által vezetett hivatal mégis minden hónapban fizetett – tette hozzá az alpolgármester.

A Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát augusztus 21-én vették át a polgármesteri hivatalban, ám ezt követően furcsa titkolódzás zajlott.  Egy beszélgetés során szereztem tudomást ennek a létezéséről. A levél érkezését követő 18. napon, szeptember 8-án négyszer próbáltam megszerezni a határozatot, amelynek átadását dr. Neszteli István végül egyértelműen megtagadta, és egy későbbi időpontra ígérte. Másnap egy másolatot kértem a döntőbizottságtól, majd a jegyző is kiadta a határozatot. Szeptember 9-re azonban már lejárt az ötmillió forint befizetésének, sőt a fellebbezésnek a határideje is. Így még kamatfizetési kötelezettség is terheli a kőbányai önkormányzatot.

A kőbányai Fidesz szerint a közbeszerzési eljárások elmulasztása, a szabálytalan szerződések és kifizetések, a közbeszerzési döntőbizottság határozata kiadásának megtagadása az alpolgármesternek, a fellebbezési és fizetési határidejének elmulasztása mind felveti dr. Neszteli István jegyző felelősségének, sőt alkalmasságának a kérdését is.

Írta: Sütő-Nagy Zsolt - 2008. szeptember 18. Megjelent: Helyi Téma Online

 

Last modified on Tuesday, 17 November 2009 03:32

Hírek

Régi képek, emlékek

Árkok és házak
Zajlik az éptkezés
Az iskola
Dolgos kezek
Épül a lego-ház
Áll a szobor
Régi újhegyi kép
Zajlik a munka
Részből egész
Átadó ünnepség

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia