Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Karbantartási munkálatok az Óhegy parki katlanban

Rate this item
(2 votes)

Néhány napja újra kerítéssel találkozhatnak a látogatók az Óhegy park azon részén, ahol 2004-ben tragikus kimenetelű baleset történt. Sokan emlékeznek még rá, hogy egy kutyáját sétáltató férfi alatt beszakadt a „katlannak” nevezett, üregeket rejtő terület. Mivel a parknak ezt a részét egészen 2012-ig, azaz a balesetveszélyes állapot megszüntetésééig, kerítés vette körbe, egyesek azt a téves következtetést vonták le, hogy ismét beszakadhat a gödör.

A szóbeszéd Szabó Lászlóhoz, a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójához is eljutott, aki már az elején szeretné elejét venni a híresztelésnek. Tájékoztatása szerint mindössze annyi történt, hogy kárelhárítási és karbantartási munkálatokba kezdtek a területen, ezért kell kerítést építeni egy aknafedél köré.

Mint ismeretes, a kerület hosszú éveken át kereste a megoldást az Óhegy parki balesetveszélyes állapot megszüntetésére, a terület alatt futó üregrendszer megfelelően biztosítására. A Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. vezetése találta meg a leghatékonyabb megoldást, amely megvalósítására 2012-ben került sor. A Vagyonkezelő - egy bányászati gépekkel felszerelt csapat segítségével - elvégezte a szükséges munkálatokat a hajdani bányarendszer járataiban: feltárták és sikerrel tömedékelték a kockázatot jelentő üregeket. 

A speciális munkagépek és tömedékelő anyagok mozgatásához egy függőleges szállító aknát kellett létesíteni, amelyet - a munka sikeres elvégezte után - lezártak, föléje dombot emeltek. A bányakapitányság által előírt negyedéves műszaki ellenőrizésénél azonban kiderült, hogy az akna fa borításának felső részét gombafertőzés támadta meg. A jelenség megszüntetése érdekében hosszútávon vasbetonra tervezik cserélni a fa szerkezetet. Addig azonban a fertőzött részt javítják ki, melynek elvégzéséhez le kell bontani az aknát fedő dombot, illetve az aknafedelet. A feladat végrehajtásához szükséges a munkavégzéssel érintett terület lezárása, ezért sajnos egy időre újra kerítés veszi körbe a "katlan" egy kis részét. 

Bár az Óhegy parki és a "katlan" biztonságos és mindenki előtt nyitva áll, a karbantartást végző szakemberek mindenkit megkérnek arra, hogy a lezárt munkaterületre ne menjenek be, a munkálatokat ne akadályozzák. A Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. kéri az Óhegy park látogatóinak szíves türelmét és megértését! 

----------------------------------

Az Óhegy park területén – 10-15 méterrel a felszín alatt – mészkőkitermelés folyt még a 20. század elején is. Az itt hagyott járatokat az 1960-70-es években - környezetromboló módon - kommunális hulladékkal töltötték fel. A felszíni kéreg alá beszivárgó esővíz erjeszteni kezdte a hulladékot, s az oxigénelvonás következtében olyan gázok (dioxidok, monoxidok) szabadultak fel a járatokban, amelyek életveszélyessé tették azokat. A tragikus balesetet követően többször próbálták betonnal feltölteni a járatrendszer egyes elemeit, de komplex felmérésre és tényleges tömedékelésre 2012-ben került sor.

Forrás: Kőbányai Vagyonkezelő Zrt.

Last modified on Thursday, 02 June 2016 15:36

Hírek

Régi képek, emlékek

Minden a helyére kerül
Elkészült a lakótelep
Épül és szépül
Régi újhegyi kép
Dolgos kezek
Épül a lakótelep
Folyik az építkezés
Építési terv
Már állnak a házak
Zajlik az éptkezés

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia