Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Európát járva ismerkednek a biztonságos internet-használattal a kőbányai diákok

Rate this item
(1 Vote)

A Harmat Általános Iskola sikeresen indult egy Erasmus-pályázaton, melynek központi témája a biztonságos internet-használat. A két éves pályázat keretében az iskola diákjai bejárják Európát, decemberben Franciaországban voltak, hamarosan pedig Lettországba utaznak. A programokról Szabóné Valkony Mária, az iskola igazgatója szeretne tájékoztatást adni, hogy a szülők és a kőbányaiak is értesülhessenek a pályázati időszakban szerzett tapasztalatokról.

Szabóné Valkony Mária igazgató beszámolója a spanyolországi koordinátori találkozóról

A 2017. október 18-22. között a spanyolországi San Fernando-ban megtartott koordinátori találkozón hat ország (Spanyolország, Portugália, Szlovákia, Franciaország, Lettország és Magyarország) projektkoordinátorai és a programban segítő tanárok vettek részt.

A három napos munkamegbeszéléseken elsősorban a két év munkatervét beszéltük meg. Az együttműködés végső produktuma egy 72 óravázlatot tartalmazó informatikai tanmenet létrehozása lesz, melyen a 6 ország tanárai és diákjai közösen  dolgoznak. Az utolsó Brüsszelben tartandó koordinátori találkozón, ahova minden országból egy önkormányzati képviselő megjelenésére is számítanak, a tervek szerint a brüsszeli parlament prominens oktatással foglalkozó képviselőjének mutatnánk be a tanmenetet. Célunk a tanmenet nemzetközi akkreditációja.

A találkozók során megbeszéltük a különböző országok részfeladatait, hiszen a munka során , minél több diák bevonásával, kollaboratív munka során elkészül a Citizen 3.0 fogalmának  definíciója, a közös logó, közös újság és weblap, közös országonként prezentálva és az intézményekben kiállított tablók, és egyéb disszeminációra alkalmas produktumok. Az internet biztonságos használata és a digitális műveltség elsajátítása végig kíséri a kétéves munkát.
Magyarország egyik fő feladata a projekt értékelési rendszerének kidolgozása, az egyes találkozók online kérdőíves kiértékelése.

Előkészítettük a következő tanár-diák találkozót, melyre Franciaországban kerül sor. A saját logó elkészítése, (mely a nemzetközi szavazáson képviseli az iskolát és Magyarországot),  mellett a diákok egy rövid prezentációval készülnek, amelyben bemutatják lakóhelyüket (Budapest, Kőbánya) és az iskolánkat. Természetesen a prezentációnak tartalmaznia kell a magyar oktatási rendszer bemutatását is.

A rövid látogatásunk során alkalmunk nyílt a partneriskola oktatási környezetébe is betekinteni. Ide 5-12. évfolyamos tanulók járnak. Érdekes volt, hogy a gyerekek egyenruhát hordanak, és 2. évtől mindenki saját laptoppal rendelkezik, amit a szülők önként megvesznek számukra, és az iskola befejezéséig használják. Gyakorlatilag nincs papíralapú tankönyvük, a házi feladatokat is internetes office alkalmazással kapják, és küldik vissza az oktatóknak.

Vendéglátónk nem feledkezett el a kulturális programokról sem. Alkalmunk volt megismerni a környék híres városait. Többek között ellátogattunk  El Puerto de Santa Maria városában abba a kikötőbe, ahol Kolumbusz Kristóf a hajóira toborzott legénységgel, felfedezte Amerikát. Megnéztük Cádíz nevezetességeit, ahol Cortez 1812-ben kihirdette a spanyol alkotmányt. A spanyol gasztronómiai élvezetek mellett (paella, churros), lehetőségünk volt egy eredeti Flamenco (tradicionális spanyol tánc )táncműsor megtekintésére is. A találkozó sikeres volt.

2017-1-ES01-KA219-037823 azonosító számú Erasmus+ pályázati beszámoló
CITIZEN 3.0 „Empowering students with Digital Literacy”

Last modified on Tuesday, 20 February 2018 16:05

Hírek

Régi képek, emlékek

Az iskola
Föld út
Dolgos kezek
Épül és szépül
Zajlik a munka
Részből egész
Épül a Mély tó
Építési terv
Régi újhegyi kép
Épül a lakótelep

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia