Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

A X. kerület kivétel lehet a budapesti ingatlanpiacon?

Rate this item
(1 Vote)

A magyarországi ingatlanpiacot figyelve még a csapból is az folyik, hogy a budapesti ingatlanokat megfizethetetlen áron értékesítik. A fővárosi áremelkedés mértékének szempontjából a 6. helyen áll a világ többi nagyvárosával történő összehasonlítás ranglistáján. Mindezek ellenére, ha kicsit jobban belemegyünk ebbe a témába és beleássuk magunkat a fővárosi lakásárak alakulásába, akkor azt vehetjük észre, hogy igenis vannak olyan kerületek, melyeket a budapesti átlaghoz képest, még a megfizethető kategóriába sorolhatunk. Ilyen például a X. kerület, mely fellendülőben van, ugyanakkor az árak még a földön járnak.

Hasznos lakásvásárlás előtti stratégia

Létezik egy olyan eljárás, amely még nem túl ismert a lakáskeresők körében, azonban hasznosságának köszönhetően megkönnyítheti a vásárlást. Nem másról van szó, mint az úgynevezett előminősítésről, ami sokakat érinthet, azonban még elég kevesen élnek ezzel az eszközzel. Ez egy hitelbírálat, melyből a vevő megtudhatja, hogy milyen feltételek mellett, mekkora kölcsönhöz juthat, egyáltalán megkaphatja-e a kívánt összeget. Ezzel még időt is nyerhet a vevő, hiszen a személyi feltételek bírálatát a bank előbb végzi el, így közben van ideje lakást keresni.

Kerületek közti verseny

A drasztikus mértékben megnövekedett budapesti ingatlanárakkal nehéz lépést tartani, amit tovább nehezít az is, hogy egyre több új lakás építését tervezik nem csak Budapesten, hanem országszerte egyaránt. A legdrágább ingatlanok messze az V. kerületben találhatóak, ahol 2017-ben “még csak” 788 ezer Ft volt egy négyzetméter, az elemzések alapján azonban látszik, hogy idén ez már 985 ezer Ft-ra nőtt, június óta pedig már az 1 millió Ft-os, sőt még az ennél magasabb négyzetméter árat is elérték. Második helyen, szinte holt versenyben az I., a VI. és a XII. kerületek állnak, ahol az ingatlanok négyzetméterenként körülbelül 750-800 ezer Ft-ba kerülnek. A legfrissebb elemzések szerint ezekben a kerületekben kínálták a legmagasabb áron az új építésű lakásokat. Amennyiben Budapest külterületében gondolkodunk lakhatás szempontjából, akkor a XV.-XXIII. kerületek bármelyike a legoptimálisabb választást jelentheti, ugyanis ezekben a kerületekben az ingatlanok átlagos kínálati árai 300-400 ezer Ft/m². Aki pedig az arany középutat keresi, az válassza a X. kerületet, hiszen itt barátibb árakkal találkozhat és a belváros is megközelíthető távolságban van!

Erőre kapott a kőbányai lakáspiac

A használt lakások drágulása lelassult, ma már inkább az új építésű lakások és az építőipar van a középpontban, ami Kőbányán most bontakozik ki. A X. kerületi lakások típusonkénti összehasonlításában jól látható, hogy a téglalakások iránt most nagyobb az igény. Az említett típus esetében február és április között jelentős növekedés figyelhető meg, ekkor ugyanis 60 ezer Ft-tal növekedtek a négyzetméterárak. Nagyütemű felívelés a panellakások esetében a januári hónapban volt fellelhető, amikor is körülbelül 80 ezer Ft/m²-rel növekedtek az átlagos kínálati árak. Mindkét típus esetében látható egy stagnáló időszak, azonban július óta - szinte egyforma mértékben - újra növekvő tendenciát prudálnak, és jelenleg míg a téglalakások a 500 ezer Ft/m² átlagárat súrolják, addig a téglalakások 460 ezer Ft -os négyzetméterár körül mozognak. Az offenzív növekedés ellenére, a többi népszerű és drága kerületekkel ellentétben, még mindig az átlag alatt mozognak az itteni négyzetméter árak.

A kőbányai albérletpiac idén májusban jelentősen megváltozott, ugyanis egy hónap alatt 325 Ft-tal csökkentek az albérletek négyzetméterenkénti ára. Ez azonban nem tartott sokáig, mivelhogy június és július között elkezdtek emelkedni az árak, szám szerint 224 Ft/m²-rel. Ezt követően egy drasztikus emelkedésnek lehetünk szemtanúi, ami nem másnak köszönhető, mint a felvételi ponthatárok közzétételének, ugyanis ez az az időszak amikor az egyetemisták megrohanják az albérleteket. Ekkor egy hónap alatt 605 Ft-os növekedést produkáltak a négyzetméterárak, azóta pedig csökkenő a tendencia.

Forrás: ingatlannet.hu

Last modified on Friday, 26 October 2018 21:33

Hírek

Régi képek, emlékek

Zajlik a munka
Dolgozik a daru
Elkészült a lakótelep
Zajlik az éptkezés
Épül a lego-ház
Régi kép
A Mély tó
Lakótelep a világ végén
Régi újhegyi kép
Építik a tavat

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia